Lillasyster och allergi 

Yngsta dottern föddes med mjölkallergi. Det upptäcktes när jag var tvungen att sluta amma när hon var 2 veckor pga medicinering. Hon fick då mjölkersättning från mataffären och redan dag 1 började magen krångla. Vi hade ju alla slags idéer om varför det var krångligt (stor omställning, åt fel etc). När hon fyllde 3 veckor så skrek hon nästan dygnet runt, sov ingenting. Konstant gasig i magen, slemmig i halsen och (vilket är svårt att särskilja på nyfödda) hade diarré (luktade fruktansvärt). Man klassade det som 3-månaderskolik och även nu fick vi en rad åtgärder vi kunde vidta (massage, droppar, byta till snällare ersättning, olika flaskor osv). När hon fyllde 2,5 månader kände jag att detta inte kunde vara normalt. Hon blev bara sämre och vid detta laget så skrek hon i princip efter varje klunk mat, spydde massor, slem i luftvägarna, mer prickig än vanligt (nyfödda får ju gärna hormonprickar ändå) och jättedålig i magen. Vi skrev dagbok varje dag över hur dagen varit och gick till läkaren som skrev ut specialersättning på recept och efter 3 dagar med den ”mjölkfria”ersättningen så blev hon plötsligt glad. Slutade skrika vid varje matning och slemmet i halsen som suttit sedan vecka 2 började sakta försvinna. Inga hejdlösa diarréer med sår i rumpan och ungen sov för första gången mer än 10-20 minuter i sträck. All gas i magen försvann. 

Vi körde sedan mjölkfritt och med 6 månaders mellanrum fasar man in mjölk under 7-10 dagar och redan på dag 2 blev hon dålig igen och slutar med provoceringen och slutar med att äta mjölkprotein. I 9 fall av 10 växer mjölkproteinallergi bort till barnet fyllt 2 år, så vi kände oss inte direkt oroliga. 

Tyvärr finns ju en benägenhet hos henne att reagera överdrivet på ämnen som kan anses allergent, typ jordgubbar, tomater, tvättmedel med parfym osv. Vi har i perioder fått skov med böjveckseksem och i tid och otid sväller hon upp runt kinder och får stora röda, kliande fält i ansiktet av mat som kroppen en annan dag inte reagerar på alls. 

Nu har hon fyllt 2 år och i somras kunde vi fasa in mjölk utan bakslag för första gången. Vi fick ett schema via barnspecialistmottagningen om hur man steg för steg introducerar mjölk igen och efter flera veckors Infasning kunde hon till slut äta grädde i maten, klick smör på pastan och en matsked kvarg varje dag utan att bli dålig. Nyckelordet är verkligen att ta det långsamt! 

Så, officiellt from idag, är hon allergifri och det firar vi med att äta kanelbullar ❤️

Annonser
Det här inlägget postades i Barnen. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s