Skrämselhicka

I onsdags var jag på rutinbesök hos barnmorskan, vecka 35. Vi lyssnade på hjärtljud på lillasyster, tog blodtryck och mätte magen. Allt såg fint ut. Däremot har jag varit överdrivet törstig och kissnödig på senaste tiden. Liksom inte ”gravidkissnödig” utan värre än då. Jag har också varit extremt trött och upplevt att jag varit svimfärdig och yr och inget har hjälpt, varken extra järn, äta mat eller vila.

Eftersom jag har haft hypertoni (högt blodtryck) med storasyster och att jag även i början av denna graviditet låg alldeles för högt och riskerade att skrivas in på specialistmödravården som med storasyster, var jag bombsäker på att det var blodtrycket som åkte berg- och dalbana. Döm om min förvåning när blodtrycket gått ner från 151/90 – 100 till 120/80 på 3 veckor. Från det att jag gick på semester från jobbet (som sedan övergick till föräldraledigt) har blodtrycket normaliserats.

Järnvärdet ska ligga på 120 och över och det hade gått ner från 115 till 110. Så trots att jag knaprar järntabletter och försöker äta järnrik kost, vill det sig inte riktigt. När man gör kejsarsnitt vill dom att man ligger så högt i järn det går, eftersom man ska opereras och riskerar att förlora blod. Suck.

Blodsockret ska ligga på över 3,0 i fasta och under 7,0 efter att man ätit. När jag kom till barnmorskan och knappt hunnit äta frukost (hade tid 07:30) låg mitt blodsocker på 10,0. Inte bra! Har man så högt värde misstänker man direkt graviditetsdiabetes (typ 2) och måste inom 5-7 dagar genomgå s.k glukosbelastning. Så med symtom, tillsammans med värde tog min barnmorska kontakt med Specialistmödravården och redan nästa dag skulle glukosbelastningen göras. Suck nr 2.

Sagt och gjort. Från klockan 22 på samma kväll fick jag varken äta eller dricka (inte ens vatten). Klockan 09 handlade jag frukost (som jag inte fick äta) och klev in på mottagningen. 09:15 togs ett nytt Järnvärde (efter ca 10 tim fastande) som visade att blodsockret låg på 4,0 och strax därefter fick jag dricka 200 ml sockerlösning och sedan ligga ner, så stilla det går i 2 timmar. Klockan 11:10 togs sedan ett nytt Järnvärde och till min glädje höll sig blodsockret på ett värde av 7,7. Jag har alltså inte graviditetsdiabetes?!

Så från att ha trott att min vardag skulle innebära Mödravårdcentralen 1 ggr i veckan + specialistmödravården 2 ggr i veckan, som med storasyster, så är jag plötsligt frisk 🙂 Jag slipper dom där 2 timmars bilresorna 2 ggr i veckan. *weeeeeiiii*

Kroppen gör som den själv vill när den är gravid och troligtvis kommer det komma flera tillfällen med toppar och dalar i blodsockret, men nu är det 38 dagar kvar till förlossning. Bara att härda ut!

IMG_1054.JPG

IMG_1056.JPG

IMG_1051.JPG

IMG_1055.JPG

Annonser
Det här inlägget postades i Barnen. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s