En surgubbe?

En vän till mig fick nyligen diagnosen ”irisatrofi” på sin hund och det fick mig att vilja skriva lite om min surgubbe, herr Boston Terrier 10 år.

Han har sedan flera år hört dåligt, speciellt låga toner, som normal samtalston, medan höga, pipiga ljud går bra. Exempelvis hör han inte om jag säger ”nu är det mat!!” men han kan höra om jag klonkar i dom tunga matskålarna i keramik. Det gör att han ibland missar ett sammanhang och gör en egen tolkning av en situation. Som när han inte hörde att husse gick ut på altanen, men väl gnisslet när stora markisen vevades in, ja då trodde herrn att det var inkräktare på framsidan. Det blir en del gruff och morr nu tyvärr.

För två år sedan märkte jag att hans pupiller inte drog ihop sig när jag fotade honom med blixt på.
Dessutom hade han en grå beläggning när man lös i det ena ögat. Rädd för att det skulle vara Starr och då den plågsamma grönstarr, fick vi tid hos ögonspecialist. Det visade sig vara ”Irisatrofi”, dvs att regnbågshinnan/irisen i ögat förtvinat och att hans pupill var konstant vidgad och inte kunde dra ihop sig. Hans enda sätt att anpassa sig till ljus är att kisa/blunda. Han har fått diagnosen på båda ögonen och på det andra ögat har han även iriscystor, små godartade tumörer som lägger sig runt pupillen och blockerar synen. Åkomman i sig gör inte ont, annat än att han är ljuskänslig.

Så när min stadiga, stabila, sociala och totalt orädda Boston-kille sakta men säkert byttes ut till en på promenaderna smygandes, morrandes och undvikande gubbe, så blev jag först ledsen, men sen förstående. Alla ska väl få bli gamla! Han slipper nu promenader när det är som ljusast om han inte själv vill med, jag låter inte andra hundar hälsa på honom ute, vilket gör att han kan strosa med och känna sig hyfsat trygg och så får han gå i flexikoppel om det finns risk för ex mopeder, cyklar osv på promenaden.

IMG_1001.PNG

IMG_0999.PNG

IMG_0998.PNG

Annonser
Det här inlägget postades i Herr Boston. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s